Program 2023
Vernissage och kaffekalas!
Lördagen den 23 september inviger vi utställningen Servettbrytning på svenska, se mer nedan. Samtidigt bjuder vi också in till kaffekalas på museigården med anledning av Hembygdsföreningen Arboga Minnes 100-årsjubileum.
Tid: lördagen den 23 september kl. 11.00–14.00.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37. Kaffekalset på innergården nås även via ett valv från Baggens gränd.
Arrangör: Vernissagen och kaffekalaset arrangeras av Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av Västmanlands Hembygdsförbund. Servettutställningen har producerats av Hallwylska Museet med stöd av Spanska Ambassaden.
Servettbrytning på svenska med Joan Sallas
23 september 2023 – 2 mars 2024
Den världsberömde katalanske vikkonstnären Joan Sallas har återskapat allt från de europeiska hovens till barockens historiska servettbrytningar. Nu visar han upp en bortglömd svensk servettbrytningskonst, genom Knut Erik Venne Höökenbergs bevarade böcker om hushåll och matlagning från 1850-talet. Sallas har bringat liv i 12 modeller som vi nu visar i Örströmska husets matsal.
Höökenberg, som föddes i Arboga 1808, var mest känd för när han reste runt i Sverige och anordnade fest som underhållning för barn och vuxna. Han gav ut böcker om olika ämnen som till exempel hushåll och matlagning, finsk svart magi, gamla spel och korttrick, hur man organiserar fester, likt blommornas språk, tygfärgning, framtidsförutsägelser och drömtolkning. Han blev hela folkets rolighetsminister, häxmästarens pappa och beskrevs som en gudmodig och upptågsmakare.
I två av Höökenbergs kokböcker ingick ett kapitel med ”Moderna servettbrytningar” där han samlat 12 modeller från sina resor runt landet, med vikanvisningar. Några av dessa mönster gjordes speciellt för franska och svenska kungar, som statussymboler. Men desto fler var till alla gäster runt bordet som uppskattade teman som kärlek, lycka, vänskap och fria tankar.
”Slutligen meddelas konsten att bryta servetter. Under mina resor i landet har det ofta roat mig att härmed biträda de ädla matmödrarna, än för att undervisa, än för att själv lära det smakfulla sätt, varmed de förstå att anordna bordet, i synnerhet vid festliga tillställningar."
Stockholm, oktober 1854 K.E.V. Höökenberg
Om vikkonstnären Joan Sallas
Joan Sallas är en sann vikvirtuos, som noggrant har undersökt och bemästrat vikkonstens historia och tekniker. Med bankettbordet som dukning strömmar hans expertis och filosofi fram i form av praktfullt, vikt linne. Varje modell bringas till liv av Sallas händer och ger oss en spännande inblick i svensk kulturhistoria.
Joan Sallas har vikt servetter åt bland annat drottningen av England och kronprinsessparet av Sverige, Victoria och Daniel. Han är initiativtagare till projektet "Origami mot krigen" i samarbete med bildlärare i Ukraina. Utbildning av viklärare och historisk forskning om vikkonst är två av de viktigaste punkterna i hans arbete.
Sallas har varit hedersgäst vid ett flertal internationella origamikongresser och 2012 tilldelades han ”Pris för bevarandet av det europeiska kulturarvet” av den europeiska kulturstiftelsen "Pro Europa", vars ordförande är I. K. H. Prins av Danmark. 2022 fick han även the David Lister Award av the British Origami Society.
Vernissage med kaffekalas: lördag den 23 september kl. 11.00–14.00. Se ovan.
Öppet: tisdag–torsdag 13.00–16.00 och lördag 11.00–14.00 under perioden 23 september 2023–2 mars 2024. Stängt på Alla helgons dag 4 november samt 22 december–8 januari.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37.
Arrangör: Utställningen har producerats av Hallwylska Museet med stöd av Spanska Ambassaden och visas nu av Arboga Museum i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Arboga Minne 100 år – en jubileumsutställning
18 mars – 2 november 2023
Hembygdsföreningen Arboga Minne grundades 1923 och fyller i år 100 år. Detta firar vi med en jubileumsutställning om föreningens och Arboga Museums historia. I utställningen visas några av museets första föremål. Lite annan kuriosa utlovas också, däribland Bellmans skridskor och en alldeles äkta evighetsmaskin.
Vernissage: lördag 18 mars 11-14.
Öppet: tisdag–torsdag 13-16, lördag 11–14 (18 mars–2 november).
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37.
Entré: fri entré.
Arrangör: Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.
Här kan du se Västmanlands Televisions reportage om utställningen, inspelat den 28 mars 2023. Länk till reportage.
Upplev försvunna miljöer kring margarinfabriken och bryggeriet genom foton från Arboga Museums fotoarkiv.
Skriv in adressen:
http://www.arbogamuseum.se/Vandra/
Ange besöksnummer: margarin
Hur gör jag?
Klicka på önskad röd ikon för att få en liten översiktsbild.
Dubbelklicka på ikonen för större bild och informationstext.
Den blå ikonen visar din plats på kartan om du har platsinfo påslagen i din enhet.
Programmet har skapats av ideella krafter i Arboga Museums fotogrupp. Stöd gärna arbetet med att utveckla fler vandringar:
SWISH: 123 230 89 14
Skriv ”Vandra” i meddelanderutan
Arboga, California
– en föreläsning inspelad av Utbildningsradion
Arboga, California
Föreläsning: 15 minuter.
Vid Feather River i Kalifornien grundades 1912 en koloni, döpt efter Arboga i Sverige. Dit lockades nybyggare från när och fjärran. De flesta var svenska missionsvänner. Fann de det förlovade land de sökte? Merit Åhs Janbrink, museiintendent på Arboga Museum, berättar om den idag nästintill bortglömda svenskkolonin.
Inspelat av Utbildningsradion den 14 juni 2021 på Västmanlands läns museum.
Arrangör: Västmanlands läns museum.
Nygatan 37, 732 30 Arboga
Telefon: 0589-142 10
E-postadress: arbogamuseum(a)telia.com
Arboga Museum © 2007-2023 • Uppdaterad 23-09-12 •